Šesta uspješna organizacija otvorenog regionalnog prvenstvaHrvatske u paraplivanju

Šesta uspješna organizacija otvorenog regionalnog prvenstvaHrvatske u paraplivanju

9 odličja za zadarske paraplivače


Plivački klub Zadar uspješno je organizirao i proveo 6. Otvoreno regionalno prvenstvo za paraplivače koje se 30.04.2022. održalo na zatvorenom bazenu Športskog centra Višnjik, u do sada najbrojnijoj varijanti. Pod krovnom organizacijom, Hrvatskim paraplivačkim savezom te uz pomoć Grada Zadra i ŠC Višnjik održalo se natjecanje međunarodne naravi na kojem je sudjelovalo 113 paraplivača iz 15 klubova iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Austrije i Crne Gore. Nastupili su sljedeći klubovi: Natator Zagreb, Cipal Split, Velenje Slovenija, Spid BiH, Jadera Zadar, Frogo Zadar, Forca Rijeka, Delfin Osijek, Vidra Varaždin, Riba Šibenik, Čakovečki plivački klub, Marsonia Slavonski brod, BGS Klagenfurt Austrija, Mako Podgorica, i domaćin PK Zadar.

Plivači su se natjecali u 13 disciplina u 2 dijela programa te u 16 kategorija (fizička i intelektualna oštećenja). Na natjecanju su nastupili i Hrvatski reprezentativci, sudionici velikih natjecanja a medalje su se dijelile u svakoj kategoriji, za 3 najbrža rezultata svake discipline.

Iz PK Zadar se zahvaljuju svima koji su potpomogli natjecanje a naročito sudačkoj organizaciji na nesebičnoj pomoći. Posebno drago domaćinima je bilo ugostiti prijateljske klubove iz Slovenije i BiH, koji rado dolaze na bazen Višnjik te klubove iz Austrije i Crne Gore kojima je ovo prvi nastup na našem natjecanju. Najbrojniji klubovi bili su PK Natator iz Zagreba i PK Cipal iz Splita.

Popodnevni dio natjecanja svečano je otvorio gospodin Denis Karlović, direktor ŠC Višnjik. Natjecanje je započelo pokaznom utrkom plivača „Zadra“ iz programa „Sreća u vodi“ te članova udruge Frogo centar. Trenerica zadarskih paraplivača, Danijela Kurtin, prof. jako je zadovoljna nastupima Lucije Mijolović, Maria Mrčele i Joška Klarina. Na domaćem terenu, imali su odličan nastup i ostvarili zapažene rezultate.

Lucija je u svojoj kategoriji doplivala do prvog mjesta u sljedećim disciplinama: 200m mješovito (4:19.99), 50m delfin (58.56) i 200m slobodno (4:03.09) te je ostvarila drugo mjesto u disciplini 100m mješovito (2:01.42).

Joško Klarin osvojio je prvo mjesto na utrci 400m slobodno (8:09.86). Odličan nastup pokazao je i na utrkama 100m leđno (1:49.25) i 200m slobodno (3:53.81) na kojima je osvojio drugo mjesto, dok je na utrci 100m slobodno (1:39.09) zauzeo šesto mjesto.

Najstariji natjecatelj kluba, Mario Mrčela isplivao je dva srebra na utrkama 50m prsno (47.71) i 100m prsno (2:00.12). U disciplini 50m slobodno (38.08) doplivao je do petog mjesta, dok je u disciplini 100m slobodno (1:34.41) zauzeo četvrto mjesto.

Iduće natjecanje koje očekuje paraplivače je u lipnju (Sarajevo) i srpnju (ekipno PH Zagreb) a Lucija Mijolović se sprema i za Svjetsko prvenstvo plivača s Down sindromom (listopad, Portugal).

Posebnost Zadarskog natjecanja je ta što je 2016.g. baš na ovom natjecanju uvedena kategorija C 21 koja se odnosi na plivače sa Down sindromom. Iz kluba kažu da ih posebno veseli ugostiti “downiće” kojih je zahvaljujući marljivom radu klubova, sve više na plivačkim natjecanjima. Svi gostujući klubovi natjecanja u Zadru puni su dojmova i riječi hvale za organizaciju natjecanja, što PK Zadar uvijek smatra zajedničkim uspjehom svih članova koji su uključeni u organizaciju.

Natjecanje ovog tipa ostavlja dubok dojam na sve prisutne, paraplivači su borci koji svakim prijeđenim metrom pokazuju snagu duha i tijela, a iz PK Zadar poručuju kako će i dalje popularizirati plivanje i sport za osobe s invaliditetom. Pozivaju sve zainteresirane, mlade i stare, koji imaju afinitet prema rekreativnom ili natjecateljskomplivanju da se jave u PK Zadar i priključe ovom predivnom sportu, bez obzira na oblik invaliditeta (fizičko ili intelektualno). Paraplivači - naši junaci.

Posebne zahvale idu službenom fotografu natjecanja, Nenadu Opačiću čiju fotogaleriju ovog predivnog natjecanja možete provjeriti na stranicama ŠC Višnjik.