Povijest kluba

Plivački klub Zadar osnovan je 1950. godine pod imenom Jedinstvo. Klub je tada okupljao plivače, vaterpoliste i skakače u vodu. U samim počecima djelovao je na improviziranom plivalištu ispred upravne zgrade Elektre, te na "bazenu" u uvali Madrač.
Novo plivalište, na kojemu klub i danas djeluje, otvoreno je 3. rujna 1954., a te godine Jedinstvu je dodijeljena organizacija Prvenstva Hrvatske u plivanju za klubove B-programa (klubovi koji nisu imali zatvoreni bazen).
Već u samim počecima rada, a zahvaljujući velikom entuzijazmu članova kluba i unatoč lošim uvjetima rada, zabilježeni su značajni rezultati. Kroz različite aspekte rada kluba prošle su tisuće mladih Zadrana.
Mnogi članovi kluba, bilo natjecatelji, treneri ili uprava, dali su značajne rezultate za klub.
4. rujna 1973. organiziran je prvi Mali maraton Preko-Zadar, a tada je na maratonu nastupilo 13 plivača. Do danas, klub redovito organizira ovaj najstariji plivački maraton Preko-Zadar, a tradicija nije prekinuta niti tijekom Domovinskog rata.
Godine 1987. Jedinstvo se razdvojilo na 3 kluba: plivački, vaterpolo i skokove u vodu. Znatan doprinos tome dale su promjene u načinu rada. U ranijem dobu kad je klub osnovan, moralo se nastupati zajedno sa sve tri sekcije, jer inače rezultati nisu vrijedili i nisu se računali. Kasnije su se natjecanja organizirala posebno, pa je tako i to utjecalo na razdvajanje Jedinstva u tri kluba.
Stvaranjem neovisne Hrvatske klub odbacuje ime Jedinstvo i konačno uzima ime Zadar pod kojim djeluje još i danas.
Prije otvaranja 25 metarskog zatvorenog bazena ŠC "Višnjik", u tijeku ljetnih mjeseci klub je djelovao na bazenu Kolovare, dok je rad u preostalom dijelu godine uglavnom bio improviziran na neadekvatnom bazenu hotela Pinija, te "suhim" treninzima i odlascima na treninge u Šibenik.
U svibnju 2009. godine otvoren je zatvoreni bazen ŠC "Višnjik", te klub okreće nove stranice plivanja u Zadru

Aktivnosti kluba

Obuka neplivača

Program se sastoji od 15 treninga gdje djeca uče osnovne elemente klizanja, plutanja i disanja te jednostavne pokrete plivačkih tehnika. Po završetku programa, na završnom satu djeca demonstriraju naučene vještine, dobivaju diplomu i majicu kluba. Ukoliko djeca uspješno savladaju program obuke i provjeru znanja plivanja, imaju mogućnost nastaviti usavršavati znanje plivanja kroz plivačku sportsku školu. P.K. "Zadar" provodi program obuke neplivača od ljeta 1971.g. Od 2010.g. program obuke neplivača trenerice P.K. "Zadar" (Danijela Kurtin, prof.) verificiran je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

S grupama obuke neplivača rade treneri: Danijela Kurtin, prof. Ivan Karavida, prof.

Željko Olujić, prof.

Nikola Deković, prof.

Maja Štrbac

Plivačka sportska škola

Za upis u plivačku sportsku školu P.K. "Zadar" djevojčice i dječaci trebaju zadovoljiti kriterij znanja plivanja (samostalan skok u duboku vodu i preplivavanje dionice od 25m bilo kojom tehnikom ili načinom). Plivačka škola traje minimalno 3.g. tijekom kojih plivači uz pomoć educiranog kadra uče pravilno disati, plutati, skakati na noge i na glavu i pravilno plivati sve 4 plivačke tehnike (kraul, leđno, prsno, delfin). Treningu u vodi prethodi uvodni dio sata na suhom gdje djeca rade na poboljšanju motoričkih sposobnosti, druže se i igraju. Osim treninga, periodično se održavaju klupska natjecanja revijalnog karaktera na kojem djeca pokazuju usvojene vještine i natjecateljski duh, a mogu osvojiti diplomu ili medalju. Treninzi se odvijaju 3 puta tjedno po 60min (termini ovisno o smjeni u školi).

S grupama plivačke sportske škole rade treneri:

Danijela Kurtin, prof. Nikola Deković, prof.

Ivan Karavida, prof.

Maja Štrbac

Ljetna škola plivanja

Svako ljeto P.K. "Zadar" provodi ljetnu školu plivanja na otvorenom plivalištu bazena Kolovare. Morski ambijent kultnog 50 metarskog bazena uz tristotinjak djece ljeti je još veseliji . Treninzi škole plivanja i obuke neplivača provode se svakim radnim danom u jutarnjem terminu, od druge polovice lipnja do kraja kolovoza. U sklopu ljetne škole plivanja organiziraju se natjecanja gdje djeca odmjeravaju snage sa drugim plivačima iz županije.

Rekreativno plivanje

Svi plivači koji imaju želju usavršiti svoje dosadašnje znanje plivanja s ciljem unapređivanja zdravlja, pravilnog razvoja, otklanjanja eventualnih zdravstvenih problema (nepravilno držanje, debljina..). Treninzi se odvijaju 3 puta tjedno po 60min (termini ovisno o smjeni u školi).

Plivanje osoba s poteškoćama u razvoju

P.K. "Zadar" prvu suradnju ovog vida započinje 2007.g. sa dječjim vrtićem Latica. Ovim programom, kroz hidroterapiju i plivanje djeca napreduju na svim razvojnim područjima (emocionalni, socijalni, tjelesni, intelektualni razvoj). Cilj je uspješno provesti individualni program hidroterapije i male škole plivanja za svako pojedino dijete, od navikavanja na medij vode, opuštanja i održavanja na vodi do usvajanja samostalnog plivanja.

Nakon 4 godine rada s D.V. Latica i O.Š. Voštarnica, početkom 2011.g. započinje suradnja sa neplivačima iz Down udruge grada Zadra.
U travnju 2011. pod organizacijom P.K. "Zadar" svi treneri "Zadra" sudjelovali su na temeljnom seminaru Halliwick tečaja (najpopularniji tečaj u obuci plivanja osoba s invaliditetom). Od proljeća 2011.g. pokreće se grupa plivača osoba s invaliditetom.

Najpoznatija plivačica kluba, aktualna sportska Nada godine grada Zadra (2011.g.) Lucija Mijolović, najbolji je primjer samoaktualizacije kroz plivanje. Najbolja plivačica Hrvatske u svojoj kategoriji članica je svjetske udruge plivača s Down sindromom, iza sebe ima niz plasmana na državnim prvenstvima i međunarodnim natjecanjima.

Natjecatelji

Grupe natjecatelja (ZD I, ZD II, ZD III) čine najbolji početnici, mlađi kadeti, kadeti, mlađi juniori, juniori i seniori P.K. "Zadar" koji aktivno treniraju u natjecateljskom pogonu i predstavljaju klub na najvećim natjecanjima u državi. Osim ovih 70 plivača još stotinjak plivača registrirano je pri HPS-u i natječu se na natjecanjima županijskog i regionalnog ranga.

Kroz treninge u školi plivanja, putem natjecanja i zadovoljavanja normi i kriterija odvija se selekcija najmlađih plivača (početnici) koji sa 3 treninga tjedno postepeno povećavaju obujam rada i broj sati treninga.
S grupama natjecatelja rade treneri:
Josipa Nekić, prof.
Željko Olujić
Danijela Kurtin, prof.

Međunarodni miting Sv. Krševan

Međunarodni miting za kategoriju kadeta i juniora, pod organizacijom P.K. "Zadar" službeno je natjecanje HPS-a. Miting je prvi put organiziran 2009.g., odvija se u studenom povodom Dana grada Zadra i okuplja najbolje klubove u Hrvatskoj i izvan.

Maraton Preko-Zadar

Najstariji je službeni maraton u Hrvatskoj prvi put organiziran 04. rujna 1973.g. Odvija se na jedinstvenom pravcu duž morskog kanala od otoka Ugljana do Zadra. Dionica od 3 nautičke milje (nepunih 5 km) tradicionalno okuplja najbolje dugoprugaše, plivače iz Hrvatske ali i izvan, sve rekreativce i prijatelje plivanja koji povodom obljetnice Dana oluje plivaju od rive na Preku do bazena Kolovare u Zadru. Aktualni rekord staze drži Marin Milan iz KDP Split (51:43). 

49. PLIVAČKI MARATON PREKO - ZADAR

Osnovni podaci

Plivački klub Zadar
Adresa: Kolovare 2a, 23000 Zadar
Matični broj:3429644
OIB:83018458598
Žiro račun:2407000-1100136437

Postani dio PK "Zadar" obitelji!

Pridruži nam se


Uprava


Predsjednik kluba

Darko Smrkinić

Predsjednik uprave