7 odličja iz Dubrovnika, nikad jači miting Zlatni Orlando

7 odličja iz Dubrovnika, nikad jači miting Zlatni Orlando


12. i 13. lipnja 2021. godine PK Jug Dubrovnik bio je organizator Međunarodnog plivačkog mitinga Zlatni Orlando. Natjecalo se 287 natjecatelja iz 20 zemalja, razlog ovako velike posjećenosti bilo je to što je Orlando uvršten u FINA kalendar kao kvalifikacijsko natjecanje za Olimpijske igre. Svjetska juniorska i seniorska imena,olimpijski plivači, trenutni osvajači europskih i svjetskih medalja, najbolji plivači iz Mađarske, plivači iz FINA razvojnog kampa, Hrvatska juniorska reprezentacija samo su neki od velikih gostiju. Jaka imena plivanja bila su poslastica za gledanje, plivale su se norme za OI a svi plivači imali su priliku zaplivati uz velika plivačka imena poput Zsuzsanne Jakabos,Szebasztiána Szaba..

    Miting je bio namijenjen kategorijama od kadeta do seniora, održan je u dva dijela a u programu je bilo 17 pojedinačnih disciplina. Za PK Zadar se natjecalo ukupno 20 natjecatelja: Božo Puhalović, Ivan Šango, Noa Kuman, Lovre Dellavia, Petar Jukić, Ivan Puhalović, Ivano Kuman, Ana Burazer, Karla Sorić, Marcela Lovrović, Nora Stipanov, Rita Herceg, Sara Zrilić, Andrea Uhoda, Bernarda Petešić, Lena Brok, Marta Vrdoljak, Matea Grbin, Mia Šarić i Zara Medanić. Ekipu su pratili treneri Željko Olujić, Ivan Karavida, Josipa Nekić a trenerica Maja Štrbac bila je službeni sudac natjecanja.

    Mlađi plivači su nakon dugo vremena zaplivali u 50m bazenu, plivali su se novi osobni rezultati, norme za državna prvenstva i medalje. Junior Noa Kuman i seniorka Ana Burazer otplivali su medalje u apsolutnom poretku, oboje broncu na 400m mješovito, Ana sa 5.08.94 i najvrijednijim brojem bodova za cure (655). Noa je na 400m mješovito ( 4.50.10) bio 3. i u B kategoriji. Na 200m prsno, bio je 4. u apsolutnoj kategoriji i brončani u B kategoriji. Junior Ivan Šango je bio brončani na 100m delfin u B kategoriji (1.00.49) a u najboljih 10 bio je i na 50m delfin. Ml. Juniorka Rita Herceg je bila 3. u C kategoriji na 200m prsno i srebrena na 100m prsno gdje je bila i 6. u apsolutnoj kategoriji. Najveći broj bodova otplivao je Božo Puhalović u utrci 100m slobodno(53.56), 671 bod. Kadeti Zara Medanić i Ivano Kuman plivali su norme za kadetsko PH u srpnju. U najboljih 10 u kategoriji ulazili su i Marcela Lovrović, Lovre Dellavia i Nora Stipanov. Iduća kontrolna točka za ovu kategoriju plivača je 26.06. kad se za kadete i starije odvijaju 2 natjecanja a prvo iduće natjecanje za PK Zadar je namijenjeno početnicima. U Splitu će 19.06. oni plivati na Plivatonu, prvenstvu Dalmacije.