10 odličja za paraplivače Zadra

10 odličja za paraplivače Zadra

Dugo iščekivano natjecanje održano na bazenu Višnjik: 5. izdanje otvorenog regionalnog prvenstva Hrvatske za osobe s invaliditetom u Zadru


06.05.2021. PK Zadar bio je domaćin 5. plivačkog natjecanja za osobe s invaliditetom. Pod krovnom organizacijom, Hrvatskim paraplivačkim savezom te uz pomoć Grada i ŠC Višnjik održalo se otvoreno regionalno PH na kojem je sudjelovalo 82 plivača iz 14 klubova iz Hrvatske, Slovenije i BiH. Nastupili su: Natator Zagreb, Cipal Split, Čakovečki plivački klub , Velenje Slovenija, Cibalae Vinkovci, Spid BiH, Jadera Zadar, Delfin Osijek, Frogo Zadar, Vidra Varaždin, Riba Šibenik, Forca Rijeka, Marsonia Slavonski brod i domaćin PK Zadar. Nakon godinu dana pauze zbog nemogućnosti održavanja natjecanja, presretni paraplivači uskočili su u bazen Višnjik!

Plivači su se natjecali u 12 disciplina u 2 dijela programa te u 16 kategorija (fizička i intelektualna oštećenja). Na natjecanju su nastupili i Hrvatski reprezentativci, sudionici velikih natjecanja a medalje su se dijelile u svakoj kategoriji, za 3 najbrža rezultata svake discipline.

Iz PK Zadar zahvaljuju svima koji su potpomogli natjecanje te cijeloj sudačkoj organizaciji na nesebičnoj pomoći. Posebno drago domaćinima je bilo ugostiti prijateljske klubove iz Slovenije i BiH, koji rado dolaze na bazen Višnjik. Najbrojniji klubovi bili su PK Natator iz Zagreba i PK Cipal iz Splita. Popodnevni dio natjecanja otvoren je pokaznom utrkom plivača „Zadra“ iz programa „Sreća u vodi“ s kojima radi trener Nikola Deković, prof. a trenerica natjecatelja s invaliditetom, Danijela Kurtin, prof. jako je zadovoljna nastupima Lucije Mijolović, Maria Mrčele i Joška Klarina. Na domaćem terenu, imali su odličan nastup. Lucija je u svojoj kategoriji osvojila prvo mjesto na 50m prsno (55:31) i 100m prsno (2:04.14), te drugo mjesto na 100 mješovito (2:07.27) i 100m slobodno (1:46.31). Joško Klarin također je plivao 4 odličja, odličan nastup pokazao je na utrci 50m delfin na kojoj je po prvi puta službeno nastupio (srebro, 47.20), zlata je uzeo na 100m leđno (1.50.94) i 400m slobodno (8:03.36) a na 200m slobodno (3.43.58) bio je brončani.

Najstariji natjecatelj kluba, Mario Mrčela isplivao je zlato na 50m prsno (47.21) i srebro na 100m prsno (1:52.90) a u ostalim disciplinama je plivao 6. i 7.mjesto.

Iduće natjecanje koje paraplivači očekuju je ekipno PH u paraplivanju u srpnju a Lucija Mijolović sprema se i za Europsko prvenstvo plivača s Down sindromom (listopad, Italija).

Posebnost Zadarskog natjecanja je ta što je 2016.g. baš na ovom natjecanju uvedena kategorija C 21 koja se odnosi na plivače sa Down sindromom. Iz kluba kažu da ih posebno veseli ugostiti “downiće” kojih je zahvaljujući marljivom radu klubova, sve više na plivačkim natjecanjima.

Iako nije bilo gledatelja na tribinama, ovo natjecanje ostavlja dubok dojam na sve prisutne, paraplivači su borci koji svakim prijeđenim metrom pokazuju snagu duha i tijela a iz PK Zadar poručuju kako će i dalje popularizirati plivanje i sport za osobe s invaliditetom. Pozivaju sve zainteresirane, mlade i stare, koji imaju afinitet prema (natjecateljskom) plivanju da se jave u PK Zadar i priključe ovom predivnom sportu, bez obzira na oblik invaliditeta (fizičko ili intelektualno). Paraplivači - naši junaci